Ryska kvinnliga idrottsstjärnor som har tagit världen med storm

Ryska kvinnliga idrottare som har erövrat världen

Ryssland har producerat några av de mest begåvade kvinnliga idrottarna i världen. Från gymnastik till tennis och konståkning – ryska kvinnor har dominerat inom en rad olika sporter.

I den här artikeln ska vi titta närmare på några av de mest framgångsrika och inflytelserika kvinnliga idrottarna från Ryssland.

Ryska kvinnliga idrottsstjärnor
Ryska kvinnliga idrottsstjärnor

Gymnastik: Natalia Yurchenko

Natalia Yurchenko är en före detta sovjetisk gymnast som tävlade på 1980-talet. Hon var den första kvinnan som utförde en roundoff, back handspring och layout salto på volten, vilket nu är känt som ”Yurchenko”-volten.

Yurchenko vann flera medaljer vid världsmästerskapen och Europamästerskapen och var känd för sina unika och innovativa rutiner.

Ryska kvinnor för äktenskap

Maria Sharapova – den före detta världsledande tennisspelaren

Maria Sjarapova är en pensionerad rysk professionell tennisspelare som var rankad som nummer ett i världen i singel av Women’s Tennis Association (WTA) vid fem olika tillfällen.

Sjarapova vann fem Grand Slam-titlar i singel, bland annat Wimbledon 2004 och US Open 2006. Hon vann också silvermedaljen i singel vid de olympiska spelen i London 2012.

Sharapovas framgångar på planen och hennes satsningar utanför planen har gjort henne till en av de mest kända kvinnliga idrottarna i världen.

Konståkning: Evgenia Medvedeva

Evgenia Medvedeva är en rysk konståkare som har vunnit många internationella tävlingar, bland annat två världsmästerskap och en silvermedalj vid de olympiska vinterspelen 2018.

Hon är känd för sina tekniska färdigheter och sitt konstnärliga uttryck på isen, samt för sin kärlek till anime och cosplay.

Jelena Isinbajeva – den bästa stavhopparen genom tiderna

Yelena Isinbayeva är en pensionerad rysk stavhoppare som allmänt anses vara den största kvinnliga stavhopparen genom tiderna.

Isinbajeva satte världsrekord i damernas stavhopp 28 gånger under sin karriär, och hon vann två olympiska guldmedaljer och tre världsmästerskap.

Hon är också den enda kvinnan som klarat 5 meter i stavhopp. Isinbajevas framgång och dominans i stavhopp har inspirerat en ny generation kvinnliga stavhoppare i Ryssland och runt om i världen.

Längdskidåkning: Jelena Vyalbe

Jelena Vyalbe är en före detta längdskidåkare som tävlade för Sovjetunionen och senare för Ryssland. Hon vann sammanlagt 14 medaljer vid de olympiska vinterspelen, varav 7 guldmedaljer, och var känd för sin uthållighet och jämnhet i långdistansskidåkning.

Bordtennis: Polina Mikhailova

Polina Mikhailova är en rysk bordtennisspelare som har vunnit många nationella och internationella tävlingar. Hon är känd för sin aggressiva spelstil och har varit så högt rankad som nummer 14 i världen.

Svetlana Kuznetsova – tvåfaldig Grand Slam-mästare

Svetlana Kuznetsova är en rysk professionell tennisspelare som har vunnit två Grand Slam-titlar i singel – US Open 2004 och French Open 2009. Hon har också vunnit två Grand Slam-titlar i dubbelspel och en olympisk bronsmedalj i dubbelspel.

Kuznetsova har varit så högt rankad som nummer 2 i världen och har varit en konstant topp-10-spelare under hela sin karriär. Hon har också varit en viktig medlem i det ryska Fed Cup-laget och hjälpt dem att vinna fyra titlar.

Jelena Vesnina – olympisk guldmedaljör i dubbelspel och mixad dubbelspel.

Yelena Vesnina är en pensionerad rysk professionell tennisspelare som vann en olympisk guldmedalj i dubbel och blandad dubbel vid OS i Rio 2016.

Vesnina vann tre Grand Slam-titlar i dubbel och två Grand Slam-titlar i blandad dubbel under sin karriär, och hon nådde karriärens högsta placering som nr 13 i singel och nr 1 i dubbel. Vesninas framgångar i dubbelspel har varit en viktig del av Rysslands dominans i damtennisens dubbelspel.

Alina Zagitova – olympisk mästare i konståkning

Alina Zagitova är en rysk konståkare som vann guld i damsingel vid de olympiska vinterspelen 2018 i Pyeongchang, Sydkorea. Zagitova vann även världsmästerskapen i konståkning 2019 och två Grand Prix-finaltitlar.

Hon är känd för sina otroliga tekniska färdigheter och sitt konstnärliga uttryck på isen och anses vara en av de bästa konståkarna i världen.

Natalya Vorobyeva – den paralympiska mästaren

Natalya Vorobyeva är en rysk rullstolsfäktare som har vunnit flera paralympiska medaljer, bland annat guld i damernas individuella degenstävling vid de paralympiska spelen i London 2012.

Vorobyeva vann också silver i lagetävlingen i depee vid de paralympiska spelen i Rio 2016, och har varit en konsekvent toppartist i internationella tävlingar. Hon är känd för sin otroliga atletiska förmåga och sitt engagemang för rullstolsfäktning.

Förutom dessa otroliga idrottare har Ryssland producerat många andra framgångsrika kvinnliga idrottsstjärnor inom discipliner som basket, simning och fäktning. Deras prestationer har inte bara gett Ryssland stolthet utan också inspirerat flickor och kvinnor runt om i världen att fullfölja sina egna idrottsliga drömmar.

Ryska Kvinnor