Din ultimata guide till Novosibirsk, Ryssland

Novosibirsk: Sibiriska Rysslands kalla stad som är förvånansvärt prisvärd

Novosibirsk, Ryssland, är en relativt ny stad med rysk standard, grundad 1893. Den har en befolkning på över 1,5 miljoner, vilket gör den till den tredje största staden i Ryssland och den största i Sibirien. Med en så stor befolkning är det ingen överraskning att det finns många saker att göra i Novosibirsk. Om du aldrig har varit, kommer den här guiden att ge dig en uppfattning om vad du kan förvänta dig när du besöker!

Under den kommunistiska perioden var Novosibirsk känt som Akademgorodok, eller akademikerstaden. Det var en stängd stad som fungerade som ett forskningsnav för mycket vetenskapligt arbete relaterat till jordbruk och rymdresor – det var därför det ansågs så viktigt att hålla den stängd.

Den lokala ekonomin är främst baserad på olje- och gasproduktion och -distribution och vetenskaplig forskning, vilket har gett den smeknamnet ”Oriental Silicon Valley”.

Staden kännetecknas av hårt kallt väder, där temperaturen kan gå ner till -40°C, men invånarna verkar ha anpassat sig till sådana förhållanden ganska bra.

Ryska kvinnor från Novosibirsk

Geografi

Liksom andra större städer i Ryssland är stadens läge på stranden av en flod – floden Ob. Staden ligger på den västra sibiriska slätten, norr om Ukok-platån, som är hemvist för de gyllene bergen i Altai.

Dessa gyllene berg är ett av UNESCO:s världsarv. Staden är hem för växter som björk, tall, asp och granar och djur som vargar, rävar, brunbjörnar, renar, hermeliner, älgar och polecats.

Karta över Novosibirsk

Klimat

Staden omtalas ofta i böcker som en av de kallaste städerna i världen. Temperaturen förblir under minus under större delen av året, så snöfall förekommer ofta. Somrarna är milt varma, medan vintrarna är obehagligt kalla.

Temperaturintervallet under hela året är mellan -25°C och 15°C. Förutom sommarmånaderna är temperaturen fortfarande under 10°C. Nederbörden sker direkt efter sommaren, och den genomsnittliga årliga nederbörden är cirka 442 mm.

Novosibirsk
Novosibirsk

Liv, kultur och människor

Novosibirsk är en av få städer i Ryssland och den enda staden i Sibirien med ett snabbt transitsystem (metro). Livet i staden är hektiskt och kretsar kring det centrala snabba transitsystemet. Liksom andra ryska städer associerar folket i staden gärna med scenkonst.

Men det livligare schemat gör att stadens övergripande utveckling av film och musik ligger bakom den i St. Petersburg. Människorna i staden är passionerade anhängare av sport, och detta framgår av det enorma antalet människor som tar sig in på Spartak Stadium på helgerna.

Helt överraskande är denna stad en av få städer i världen där det kalla vädret inte verkar orsaka djupa problem för invånarna, som lever sina liv i ett hektiskt och livfullt läge.

Viktigaste sevärdheterna i Novosibirsk

Novosibirsk är en modern stad med mycket att se och göra. Staden har unika museer, kulturella landmärken och naturliga underverk som glädjer alla besökare. Här är några av de populäraste sevärdheterna i Novosibirsk:

Novosibirsk
Novosibirsk

Novosibirsk Zoo

Novosibirsk Zoo är en populär attraktion i Novosibirsk, Ryssland. Djurparken grundades 1930 av Novosibirsks kommunfullmäktige. Den låg från början vid Krasny Bor-parken, där den låg kvar till 1947 då den flyttade till sin nuvarande plats nära Victory Square. Djurparken hyser över 6 000 djur representerande 500 arter och 50 olika ekologiska zoner.

Det lockar nästan 1 miljon besökare varje år. Det har blivit en av de mest besökta turistplatserna i Novosibirsk på grund av dess mångsidiga djursamling, trevliga omgivningar, ett stort antal temapaviljonger med utställningar om naturskydd och forskningsprojekt som genomförs på djurparker runt om i Ryssland (som isbjörnar), liksom som dagliga framträdanden från tränade djur som sälar som dyker från en plattform i en pool under dem eller sjölejon som gör tricks för åskådarnas underhållning.

Novosibirsk planetarium

Novosibirsk Planetarium är ett av stadens viktigaste landmärken. Beläget intill opera- och balettteatern, är det ett bra ställe att besöka om du vill lära dig mer om astronomi.

Planetariet öppnades 1976 och hade en unik design som inkluderar både rysk arkitektur och element från det antika Egypten. Den har två salar: den stora salen (med en kapacitet på cirka 500 personer) och en extra sal med plats för upp till 300 personer.

Biljetterna kan ta slut snabbt beroende på vilka föreställningar/evenemang som har arrangerats. Därför är det bäst att inte vänta till sista minuten innan du försöker igen senare eftersom det kanske inte finns några fler tillgängliga på grund av stor efterfrågan!

Novosibirsk
Novosibirsk

Akademgorodok och Novosibirsky State Technical University

Akademgorodok är ett vetenskapligt centrum i Novosibirsk, hem för många vetenskapliga institut och forskningscentra. Novosibirsky State Technical University (NTU) är det största universitetet i Ryssland och det största tekniska universitetet i Europa, med mer än 30 000 studenter från 60 länder.

Det grundades 1930 som en gren av Moscow State University; men dess historia går tillbaka till 1864. Universitetet har nu blivit ett internationellt utbildningsnav för studenter från hela världen som vill studera specifika program som endast erbjuds av NTU eller de som är relaterade till Sibiriens utvecklingsbehov

Novosibirsk State Academic Opera and Ballet Theatre

Novosibirsk State Academic Opera and Ballet Theatre grundades 1932. Teatern har två scener och håller konserter, pjäser och baletter. Novosibirsk State Academic Opera and Ballet Theatre-samlingen anses vara en av de största i Ryssland.

Förutom sina föreställningar i Novosibirsk uppträder teatern över hela Ryssland och utomlands. Det har genomförts mer än 200 gånger bara i Frankrike!

Novosibirsk
Novosibirsk

Obs flodkust i Novosibirsk

En resa till Novosibirsk är inte komplett utan att gå eller cykla längs floden Obs kust. Den tredje längsta floden i Asien ger en naturskön bakgrund för många av Novosibirsks vackra parker och trädgårdar.

Det finns också gott om ställen där du kan prova att bada – kolla med personalen på ditt hotell eller vandrarhem innan du ger dig ut på egen hand, eftersom vissa områden kan vara osäkra att ta sig in utan tillsyn.

Sammanfattning

Novosibirsk är den tredje största staden i Ryssland. Staden har ett rikt arv och etablerades 1893 som ett industricentrum för kol och stål. Det har kallats ett kulturellt mecka och en av Sibiriens vackraste städer. Sibiriska vintrar är brutala, men Novosibirsk har massor av roliga aktiviteter för att hålla sina turister varma, från inomhuspooler till förstklassiga museer.

Ryska Kvinnor