Donetsk stadsguide för utländska turister

Donetsk, Ukraina: Staden du bör känna till

Donetsk är den största staden i östra Ukraina. En gång var detta ett starkt industrialiserat område, och Donetsk var känt för att producera kol och stål. Idag finns mycket av den tidigare industriella makten kvar, även om Ukraina har kämpat sedan slutet av Sovjetunionen.

Donetsk är en vacker och fascinerande stad, full av historia, kultur och människor. Den förtjänar att utforskas och uppskattas av resten av världen, eftersom den har så mycket att erbjuda. Oavsett om du är intresserad av att lära dig lite mer om stadens historia eller om du bara vill planera din resa dit, kommer den här artikeln förhoppningsvis att fungera som en användbar resurs.

Från 2014 till …
Baserat på den nuvarande politiska situationen rekommenderar vi starkt att du inte besöker Donek nu.

Vi hoppas att det kommer att väcka förnyat intresse för Donetsk som turistmål, för efter att ha besökt det från första hand kan vi säga att det är väl värt ett besök.

Ukrainska kvinnor från Donetsk

Geografi

Denna stad är etablerad på Ukrainas stäpplandsbygd, omgiven av spridd skog, floder, kullar (bytetips) och sjöar. Stadens norra gräns används för jordbruk. Azovska havet, 95 km söder om Donetsk, är en berömd rekreationsplats för de lokala medborgarna. Staden är omgiven av ett brett bälte av jordbruksmark.

Donetsk
Donetsk

Staden ligger 55 kilometer från öst till väst och 28 kilometer från norr till söder. Det finns 2 reservoarer nära staden: Donetskhavet och Nyzhnekalmius. Fem floder rinner genom staden: Kalmius, Skomoroshka Asmolivka, Bakhmutka och Cherepashkyna.

Karta över Donetsk

Klimat

Klimatet i denna stad är måttligt kontinentalt. Den kallaste månaden är januari och den varmaste är juli. Medeltemperaturen i januari är 23 °F (−5 °C), och i juli är den 64 °F (25 °C). Den genomsnittliga nederbörden är 162 dagar/år och cirka 556 millimeter årligen.

De viktigaste sevärdheterna i denna stad

  • Artem Street är den centrala delen av denna stad, eftersom denna aveny är rätt ställe att börja en turistresa. Man får se blandningen av ny och gammal arkitektur på ett och samma ställe, och de har eleganta hotell, små parker, fina restauranger och köpcentrum. Flera historiska platser finns här, såsom Opera & Balett Theatre, Lenin Square, Donetsk Drama Theatre och Monument to Coalminers.
  • Staty av Artem (Fjodor Sergeyev). Denna staty byggdes på Artema Street och gjordes för att hedra en av de sovjetiska politikerna och grundaren och chefen för Sovjetrepubliken Donetsk-Kryvyi Rih.
  • Donetsks opera- och balettteater gjordes 1936. Den är väldigt unik och arrangerar förstklassiga föreställningar.
  • Pushkin Boulevard är en härlig grön gångväg. Man kunde njuta av utomhuskaféerna, fontänerna och olika spännande statyer, inklusive monumentet till Taras Shevchenko.
  • Monument till John Hughes; denna staty finns framför Donetsk National Technical University, och den hedrar John James Hughes, eftersom han krediterades för den industriella utvecklingen i Donetsk.
  • Lenintorget; detta torg har den gigantiska 42 meter långa Lenin-statyn, en trendig symbol, och representerar också stadens betydelse under Sovjetunionens tid.

Kultur

Det finns cirka 140 museer i denna stad, varav två är stora regionala museer – Donetsk Regional Art Museum och Donetsk Region History Museum.

FC Shakhtar Museum, som invigdes 2010, är ​​det första ukrainska museet som nominerades till priset European Museum of the Year Award.

Donetsk
Donetsk

Människor

Lokalbefolkningen i Donetsk är vänliga och alltid där för att hjälpa utlänningar eftersom de ser dem som gäster och är mycket gästvänliga. Utlänningarna kan möta kommunikationsproblem eftersom få människor skulle förstå engelska. Ändå berättar utlänningarna som har besökt Donetsk om lokalbefolkningens öppenhet och gästfrihet.

Sammanfattning

Donetsk har bara en befolkning på 900’000, men det känns mycket mer omfattande. En framstående fotbollsklubb med en stor stadion, ett toppmodernt poolkomplex och flera andra mindre och medelstora idrottsanläggningar utspridda i staden.

Donetsk
Donetsk

Sammantaget är Donetsk en utmärkt plats att besöka och har mycket att erbjuda inom historia, kultur, sightseeing och underhållning. Donetsk är inte fel stad, och det finns bara några små saker som kan oroa dig och göra din vistelse inte så trevlig. Det som är bra är att de är lätta att undvika, och om du har tur kanske du inte ens märker dem. I slutändan skulle jag fortfarande gärna rekommendera Donetsk till mina vänner.

Ryska Kvinnor