Sankt Petersburg: En fantastisk stad med hisnande skönhet

Sankt Petersburg, Ryssland – ”Låt oss besöka!”

Sankt Petersburg är Rysslands näst största stad, näst efter Moskva, Rysslands huvudstad. Men bara ett fåtal kommer inte att hålla med om att Sankt Petersburg är hjärtat av turistattraktioner i Ryssland, vilket gör det till den ryska turismens huvudstad.

Sankt Petersburg är en av de vackraste städerna i Ryssland, om inte världen. Det är en fantastisk plats att besöka med många fantastiska sevärdheter, från museer och palats till parker och arkitektur.

Den presenterar den rika och välbevarade historiska arkitekturen och världen har erkänt den genom att göra Sankt Petersburg till en av UNESCO:s världsarv. Turister som kommer till staden går aldrig utan uppskattning av lugnet i staden, vilket gör det distinkt som ett lugnt stadscentrum i Ryssland.

Ryska kvinnor från Sankt Petersburg

Geografi

Stadens geografi präglas av floden Neva, som rinner genom stadens centrum, och ger staden mycket av dess lugna karaktär. Den ligger längs stranden av Nevabukten i Finska viken, och dess höjd sträcker sig från 0 – 175 m över havet. Den västra delen av staden är lågt belägen och har drabbats av många översvämningar tidigare. De senaste åren har stadens marknivå höjts på konstgjord väg för att förhindra översvämningar.

Sankt Petersburg
Sankt Petersburg

Stadens longitudinella och latitudinella position gör att den kan uppleva skymningen under längre tider under vissa delar av året, och ibland varar denna skymning hela natten, vilket resulterar i vad som kallas en vit natt. Dessa vita nätter inträffar i juni, vilket bidrar till stadens upplevelse.

Karta över Sankt Petersburg

Klimat

Klimatet i Sankt Petersburg kännetecknas av snöfall på vintern och de varma dagarna på sommaren. Temperaturen varierar mellan -10°C och 22°C. Temperaturökningarna ses i juni och juli, och de lägsta temperaturerna inträffar under de snöiga nätterna i december och januari.

Liv, kultur och människor

Människorna i denna stad är livliga och har samma entusiasm för scenkonstpresentationer i hela stadsbosättningarna i Ryssland. Musik är den mest kända konsten och har en djup förankring i stadens kultur och människor.

Den världsberömda Mariinsky-teatern är närvarande här, och den berömda symfonisten, Dmitri Shostakovich, var son till staden. Inte överraskande är Sankt Petersburg hemmet för de nyaste musikrörelserna i landet. Förutom musik är människorna i denna stad också angelägna filmtittare och ivrig läsare av klassisk litteratur.

Sankt Petersburg
Sankt Petersburg

Till skillnad från några av de andra städerna i Ryssland erbjuder denna stad stor sportentusiasm. Här hölls föreningens fotbollsturnering under sommar-OS 1980. Schack är en av de berömda sporterna i staden.

De viktigaste sevärdheterna i Sankt Petersburg

Kazan katedral

Kazan-katedralen, en av de viktigaste rysk-ortodoxa kyrkorna, byggdes i slutet av 1800-talet. Det är ett bra exempel på rysk arkitektur och en symbol för Sankt Petersburg. Katedralen är populär bland turister, som ofta flockas för fototillfällen eller beundra dess intrikata inredning.

Frälsarens kyrka på utspillt blod

Frälsarens kyrka på utspillt blod är ett av de viktigaste exemplen på rysk väckelsearkitektur. Det ligger mittemot Vinterpalatset och byggdes på platsen där Alexander II mördades 1881 av medlemmar i en terroristorganisation känd som Folkets vilja. Bygget började 1883 och varade till 1907, vilket gjorde det till ett av Rysslands längsta byggprojekt.

Sankt Petersburg
Sankt Petersburg

St. Isaacs katedral

Saint Isaac’s Cathedral byggdes mellan 1858 och 1883. Det är den största rysk-ortodoxa katedralen i världen, och det är också en av de fem byggnaderna i Sankt Petersburg som är utsedda på UNESCO:s världsarvslista. Kyrkan är uppkallad efter St. Isaac av Dalmatien, som levde på 900-talet.

Saint Isaac’s Cathedral är dekorerad med mosaiker inifrån och ut; dessa skapades av några av Rysslands mest kända konstnärer, inklusive Pavel Sokolov-Skaliaevsky, Mikhail Nesterov och Alexander Ilyin-Zhenevsky.

Nevskij Prospekt

Den vackra Nevsky Prospekt är Sankt Petersburgs mest kända gata – och det med rätta. Från den fantastiska arkitekturen till de magnifika monumenten, det finns otaliga sevärdheter som besökare kan njuta av längs denna breda aveny. Även om det inte tar mer än en eftermiddag att ta en promenad längs Nevskij Prospekt, finns det mycket att se här för dem som har tid på sig och vill fördjupa sig i alla dessa gatuerbjudanden.

Peter och Paul fästning

Peter och Paul Fortress är ett fängelse och museum på Zayachy Island i Sankt Petersburg, Ryssland. Fästningen grundades av Peter den Store 1703 och användes som fängelse 1826 till 1917. Från 1923 blev den en del av Eremitagemuseet.

Fästningen är en av Sankt Petersburg och Rysslands mest kända turistattraktioner på grund av sin historia som ett politiskt fängelse som drivs av hemliga polisstyrkor under det kejserliga Ryssland (1917–1924) och Sovjetunionen (1924–1991).

Sankt Petersburg
Sankt Petersburg

Eremitagemuseet

Eremitagemuseet är det största i världen och rymmer en samling konst och artefakter från 900- till 1900-talen. Det grundades av Katarina den stora 1764 och ligger i de ryska kejsarnas tidigare hem. Palatset byggdes mellan 1754 och 1762 på platsen för två befintliga palats av arkitekten Bartolomeo Rastrelli, som också ritade Vinterpalatset (nu Sankt Petersburgs stadshus)

Museet innehåller mer än 3 miljoner utställningar, som spänner över en enorm period från förhistoria till modern tid. Du kan utforska några höjdpunkter här:

Museets samling inkluderar verk av Leonardo da Vinci, Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer, Michelangelo Buonarroti och Raphael.

Amiralitetet och broarna över floden Neva

Amiralitetet är ett komplex av byggnader vid floden Neva. Det är där den ryska flottan hade sitt högkvarter under 1700-talet, och det är också där Peter I dog 1725. Amiralitetet kan ses från de flesta platser i St Petersburg, eftersom det står högt ovanför stora delar av staden.

Broarna över floden Neva är en annan populär attraktion för besökare till St Petersburg.

Sammanfattning

Sankt Petersburg, Ryssland, är en stad som måste ses för att bli trodd. Dess rena skönhet, fantastiska byggnader och layout gör det till en värdefull plats för dem som är intresserade av arkitektur och historia. Staden har ett unikt kulturarv som tilltalar många. Den här artikeln tittar på några av dess mest imponerande byggnader och några intressanta platser som garanterat kommer att göra någons dag när du besöker denna vackra stad.

St. Petersburg är en stad med enastående skönhet, både naturlig och konstgjord. Den gamla kejserliga staden har stått emot några långa, turbulenta år och otroliga svårigheter i krig och belägring. Ändå uthärdar den något oändligt mycket viktigare än fysiska monument någonsin skulle kunna klara av. Det är en ständig påminnelse om rysk historia och storhet för alla som skulle vilja se den.

Ryska Kvinnor