Dnipro – Perfekt stad att besöka när du letar efter något nytt

Varför du bör besöka Dnipro, kosackernas stad

Dnipro är i mina ögon en av de charmigaste städerna man kan besöka. Och om du kan göra en resa dit medan du är i Ukraina rekommenderar jag det starkt. Staden i sig var kanske inte den vackraste eller mest historiska, men den hade både charm och mycket att erbjuda dem som var villiga att titta närmare på.

Det och människorna är underbara; Ukrainsk gästfrihet när den är som bäst. Så jag hoppas att om du planerar en resa till Dnipro snart så hjälper den här artikeln dig på vägen eftersom det är en givande resa för alla som är intresserade av att resa runt i Östeuropa.

Ukrainska kvinnor från Dnipro

Geografi

Staden är byggd på stranden av floden Dnipro, en plats som garanterar många möjligheter till jordbruksutveckling. Staden är i huvudsak platt och har utnyttjats i stor utsträckning, vilket återspeglas av dess tillväxt under de senaste två decennierna.

Framsteg i Ukraina när det gäller civilingenjör, som existerade på grund av Sovjetunionens industrialiseringsmål, gjorde den norra stranden tillgänglig för utveckling eftersom många av Dneprs invånare nu bor i distrikt. Dnipro är känt för sin grönska, vackra parker, boulevarder och landskap.

Karta över Dnipro

Klimat

Dnipros klimat är en blandning av tempererat och kontinentalt. Det är ibland väldigt snöigt och kallt på vintern, men staden är inte särskilt varm på somrarna. Den bästa tiden för att besöka Dnipro är sent på våren, d.v.s. april och maj, och tidig höst, d.v.s. september och oktober.

Industri

Stadens utveckling efter kriget kan ställas mot landets övergripande utveckling. Dnipro är nu ett av de stora ekonomiska centrumen i regionen, med många militära industrier – det är därför staden var stängd för utlänningar fram till 1990-talet. Det är känt för sina avancerade teknikindustrier och metallurgi, utbildning och handelssektorer.

Dnipro har haft välrenommerade stål-, maskin- och rymdindustrier sedan 1900-talet. Det är hem för ”Yuzhmash”, det vill säga en betydande industri för konstruktion och tillverkning av utrymmen och ballistiska missiler.

Dnipro
Dnipro

Historia

De stora gatorna i Dnipro har döpts om för att hedra olika marxistiska hjältar under sovjetperioden. Höjdpunkten i detta avseende är Karla Marksa Prospekt – en lockande, bred, lång och historiskt betydelsefull boulevard som sträcker sig från öst till väst genom stadens hjärta.

Boulevarden ligger i centrum av staden och grundades på 1700-talet – delar av dess byggnader är det som pryder denna stad. Även om det inte finns någon ”gammal stad” i staden i sig, finns det fortfarande olika byggnader av enormt historiskt intresse. De flesta av dessa, särskilt kyrkorna, revs under andra världskriget och Joseph Stalins ”skräckvälde” under 1930-talet.

Sport

Staden är också hem för den ukrainska fotbollsklubben Premier League – FC Dnipro Dnipropetrovsk. Denna berömda klubb är känd för att genuint representera staden i stort och har rekord för att vara det enda sovjetiska laget som har vunnit USSR Federation Cup två gånger.

Den berömda Dnipro Arena har också fått äran att vara värd för 2010 års FIFA World Cup-kvalmatch mellan Ukraina och England den 10 oktober 2009.

Dnipro
Dnipro

De viktigaste sevärdheterna i Dnipro

Dnipro, Ukraina, är en vacker stad som blandar tidigare historia med moderna bekvämligheter. Det är en utmärkt plats för turister att besöka för en weekendresa eller ännu längre om du letar efter något annat än din typiska europeiska semester.

Dmytro Yavornytsky National Historical Museum

Dmytro Yavornytsky National Museum of History ligger nära det historiska torget i stadens hjärta. Museet är tillägnat Ukrainas historia och utveckling från antiken till modern tid. Utställningarna är ordnade i kronologisk ordning och indelade i olika sektioner: arkeologi, etnografi och numismatik, vapen och rustningar, konsthistoria och handel. För att komma dit kan du använda kollektivtrafik eller taxi.

Taras Shevchenko-parken

Taras Shevchenko Park är en park i centrala Dnipro. Den fick sitt namn efter den ukrainska poeten Taras Shevchenko och öppnade 1935. Parken är känd för rekreation och avkoppling. Fyra dammar, fontäner, skulpturer, rabatter och omfattande landskapsarkitektur finns inom dess 180 hektar (440 hektar).

Förutom många träd som är hemmahörande i Ukraina, finns det också idegran planterade som en symbol för vänskap med Polen 1992 under firandet av hundra år sedan ukrainskt oberoende från ryskt styre.

Synagoga och Menorah Center i Dnipro

Synagogan och Menorah Center i Dnipro är en plats som erbjuder både historiska judiska artefakter och moderna judiska tjänster. Byggnaden byggdes på 1800-talet, men dess konstruktion var en del av en mer omfattande process för att göra det som en gång var en ortodox kyrka till stadens första synagoga. Den tidigare kyrkobyggnaden hade förstörts av brand, men myndigheterna tillät en del av den att bevaras – inklusive dess pelare och väggar. De lämnade också några bitar från detta tidigare tempel (som ikoner), som senare flyttades till olika platser runt om i Ukraina.

Dnipro
Dnipro

När du är inne i detta vackert restaurerade utrymme kan du lära dig mer om denna viktiga plats genom utställningar som ”Judarnas historia i Dnipro” eller ”Judiskt liv idag.” Du kommer att se artefakter som Torah-rullar eller bönesjalar; det finns också förklaringar om hur dessa föremål används under gudstjänster i synagogor över hela världen idag. Dessutom kan besökare här se livestreams från andra tempel runt om i Ukraina på stora skärmar monterade högt ovanför dem!

Sammanfattning

Dnipro är därför mycket betydelsefull i både Ukrainas och Sovjetunionens historia. Dess kommersiella betydelse, invånare och landmärken är en riktig återspegling av varför det betydde så mycket för utvecklingen av Sovjetunionen och varför det betyder så mycket för Ukraina idag.

Det är en vacker europeisk stad som man bör besöka för att få perspektiv på ukrainsk kultur. Dess kulturella betydelse och tekniska framsteg är egenskaper som verkligen inte kan ignoreras.

Ryska Kvinnor